renault rafale

Νέο Renault Rafale: Έρχεται στην Automotivo, για να κατακτήσει νέους ορίζοντες

Renault Rafale: Ο βασικός πυλώνας του σχεδίου Renaulution.

Για να κατακτήσει ξανά τον κρίσιμο τομέα C της αγοράς, που είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο σύγχρονο καταναλωτικό κοινό και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου Renaulution, η Renault παρουσιάζει ένα τολμηρό και εντελώς καινούργιο μοντέλο: το νέο Rafale.

Το “Rafale” στα γαλλικά σημαίνει “ριπή ανέμου” και αναφέρεται επίσης στην αεροναυπηγική, που αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας της Renault. Για παράδειγμα, το Caudron-Renault Rafale που πέταξε το 1934, σημείωσε ρεκόρ ταχύτητας με 445 χλμ/ώρα, αποτελώντας την έμπνευση πίσω από το Renault Rafale.

renault rafale

Το νέο Renault Rafale διαθέτει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες στον τομέα της συνδεσιμότητας και εξοπλίζεται με έναν οικονομικό και συμπαγή full hybrid κινητήρα E-Tech ισχύος 200 ίππων. Επίσης, χρησιμοποιούνται ευρέως ανακυκλωμένα υλικά για την κατασκευή του.

Το μοντέλο δημιουργήθηκε με στόχο να ενισχύσει την αίσθηση οδηγικής απόλαυσης και διαθέτει τεχνολογικές καινοτομίες που του εξασφαλίζουν μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο των υψηλών επιδόσεων αυτοκινήτων, ειδικά με τη νέα έκδοση E-Tech 4×4 και τον κινητήριο σύνολο ισχύος 300 ίππων.

Τολμηρό και δυναμικό coupe-SUV

Το ελαφρώς ανασηκωμένο αμάξωμα τύπου fastback τοποθετεί το νέο Renault Rafale στην κατηγορία των coupe-SUV. Η εμφάνισή του αντανακλά ζωντάνια και σπορ χαρακτήρα. Το μεγάλο οριζόντιο καπό του αναδεικνύει την ισχύ που κρύβεται μέσα του. Στο μπροστινό μέρος, ξεχωρίζουν η νέα γρίλια και τα νέα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα. Ο καμπυλωτός καπός και ο σμιλευμένος μπροστινός προφυλακτήρας δημιουργούν μια εντύπωση κίνησης προς τα εμπρός.

Οι έντονα τονισμένοι ώμοι πάνω από τους πίσω τροχούς αντανακλούν τη δύναμη που κινεί το αυτοκίνητο. Η εμφάνισή του δίνει αμέσως την αίσθηση ότι επιθυμεί να εκτοξευθεί. Η έντονα κεκλιμένη οροφή του αναφέρεται στην ταχύτητα και συμβάλλει στο σπορ στυλ του αυτοκινήτου.

renault rafale

Ιδανικές αναλογίες

Το νέο Renault Rafale έχει μήκος 4,71 μέτρα και πλάτος 1,86 μέτρα, τοποθετώντας το στο κέντρο της κατηγορίας D. Το ύψος του 1,61 μέτρα το τοποθετεί στην κατηγορία των sporty SUV. Το μεγάλο μεταξόνιο των 2,74 μέτρων και η σχεδίαση της οροφής που κατεβαίνει αργά κοντά στο πίσω παράθυρο δημιουργούν ευρύχωρο χώρο για τα κεφάλια των επιβατών στο πίσω μέρος. Η κλίση του πίσω παρμπρίζ στους 17 μοίρες βοηθά στην αεροδυναμική απόδοση και δίνει στο αυτοκίνητο μια καθαρή σχεδιαστική γραμμή. Το φαρδύ μετατρόχιο προσδίδει μοναδική σταθερότητα και ενισχύει την εντύπωση πλάτους, τόσο κάθετα (με ελάχιστη έκθεση των τροχών) όσο και οριζόντια (με τις 20άρες ζάντες που γεμίζουν τους θόλους).

 

renault rafale

 

Νέα φωτιστική υπογραφή

Το νέο Clio ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Renault που εξοπλίστηκε με τα νέα φώτα της μάρκας, ενώ το νέο Renault Rafale ακολούθησε ως δεύτερο. Το σχέδιο αποκαλύπτει σαφώς τη νέα ταυτότητα της Renault: χρησιμοποιεί μοτίβα σε σχήμα ρόμβου, εντυπωσιακά και ανθεκτικά, τα οποία συνεισφέρουν στην αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του αυτοκινήτου.

Πλαίσιο: ακρίβεια κατασκευής για οδηγική απόλαυση 

Η απόλαυση της οδήγησης ήταν ένας από τους κύριους στόχους της Renault κατά την ανάπτυξη του νέου συστήματος κίνησης του Renault Rafale. Το μοντέλο διαθέτει πίσω άξονα με πολλαπλούς συνδέσμους και το πιο πρόσφατο αναβαθμισμένο σύστημα τετραδιεύθυνσης 4CONTROL Advanced.

Η ανάρτηση με πολλαπλούς συνδέσμους εξασφαλίζει ιδανική οδική συμπεριφορά, χωρίς να θυσιάζεται η άνεση. Το σύστημα τετραδιεύθυνσης 4CONTROL Advanced βελτιώνει σημαντικά την ευελιξία και την ακρίβεια στις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές ταχύτητες.

Το νέο Rafale περιλαμβάνει επίσης το σύστημα Vehicle Motion Control 2 (VMC 2). Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τους πίσω τροχούς. Αυτό το σύστημα προβλέπει αποτελεσματικότερα την απώλεια πρόσφυσης, επιτρέποντας στον οδηγό να κινείται με ασφάλεια στις στροφές και να διασφαλίζει ότι οι τέσσερις τροχοί βρίσκονται στη βέλτιστη θέση ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος.

renault rafale

 

Κινητήρας: η επιτομή της υβριδικής τεχνολογίας

Όσον αφορά τον κινητήρα, το νέο Renault Rafale είναι εξοπλισμένο με τον full hybrid βενζινοκινητήρα E-Tech ισχύος 200 ίππων, που συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών, χωρίς συμπλέκτη. Αυτή η ισχυρή κινητήρια μονάδα είναι οικονομική και αυτοφορτιζόμενη, προσφέροντας την καλύτερη αναλογία απόδοσης/κατανάλωσης στην αγορά (4,7 λίτρα/100 χλμ και 105 γραμμάρια CO2/χλμ), καθώς και μεγάλη αυτονομία για μεγάλες αποστάσεις ταξιδίου (έως 1.100 χλμ). Με το σύστημα MULTI-SENSE, ο οδηγός μπορεί εύκολα να επιλέξει την επιθυμητή εμπειρία οδήγησης.

Έκδοση υψηλών επιδόσεων E-Tech 4×4 300 hp, διαθέσιμη στο προσεχές μέλλον

Η έκδοση υψηλών επιδόσεων E-Tech 4×4 300 hp του νέου Renault Rafale θα προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις και οδηγική απόλαυση. Με την προσθήκη ενός δεύτερου ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να παρέχει κίνηση σε όλους τους τροχούς, καθιστώντας το ένα κουπέ-SUV με τετρακίνηση.

Επιπλέον, η έκδοση αυτή θα είναι plug-in υβριδική, προσφέροντας τη δυνατότητα να λειτουργεί αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια σε καθημερινές διαδρομές, ενώ θα διαθέτει και μεγάλη αυτονομία για μεγάλα ταξίδια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την οδηγική ευχαρίστηση χωρίς να ανησυχούν για την απόσταση που μπορούν να διανύσουν.

Το νέο Renault Rafale E-Tech 4×4 300 hp θα συνδυάζει αυτές τις τεχνολογίες με το πλαίσιο και το σύστημα κίνησης 4CONTROL Advanced, προσφέροντας δυναμική οδική συμπεριφορά και απόλαυση οδήγησης σε διάφορες καταστάσεις οδήγησης.

Αυτή η υψηλής απόδοσης έκδοση του Renault Rafale αναμένεται να παρουσιαστεί στο προσεχές μέλλον.

renault rafale

Η καινοτόμα γυάλινη οροφή Solarbay

Η γυάλινη ηλιοροφή Solarbay είναι μία πρωτοποριακή τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Saint-Gobain και χρησιμοποιείται στο Renault Rafale. Η τεχνολογία AmpliSky που χρησιμοποιείται στην ηλιοροφή επιτρέπει σε κάθε τμήμα του γυαλιού να σκουραίνει ξεχωριστά χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά πεδία.

Αυτό σημαίνει ότι η ηλιοροφή μπορεί να προστατεύσει από τον ήλιο, αποκρύπτοντας το φως σε κάθε τμήμα της επιφάνειας, προσφέροντας μέγιστη προστασία και άνεση στους επιβάτες του αυτοκινήτου. Το εντυπωσιακό θέαμα της συνεχούς αλλαγής των εννέα τμημάτων της γυάλινης επιφάνειας σε σκούρο χρώμα είναι μια ξεχωριστή λεπτομέρεια.

Η έξυπνη γυάλινη οροφή Solarbay μπορεί να ελεγχθεί είτε φωνητικά μέσω του Google Assistant, είτε με ένα διακόπτη που βρίσκεται στο φωτιστικό της οροφής. Αυτή η τεχνολογία παρέχει στους οδηγούς μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχο στο πόσο φως επιτρέπεται να διαπερνά την οροφή του.

Σπορ καθίσματα, με φωτιζόμενο Α λογότυπο

Τα καθίσματα του νέου Renault Rafale είναι εξοπλισμένα με ενισχυμένα πλαϊνά που ταιριάζουν με τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, προσφέροντας υψηλό επίπεδο πλευρικής στήριξης. Η επένδυση των καθισμάτων με Alcantara βοηθά στη διατήρηση του οδηγού σε όρθια θέση, προσθέτοντας μια αίσθηση πολυτέλειας και είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο υλικό Alcantara σε ποσοστό 61%.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το λογότυπο A με το βέλος στο επάνω μέρος της πλάτης του καθίσματος, το οποίο κυριολεκτικά ανάβει και αναβοσβήνει στον ρυθμό μιας ανθρώπινης καρδιάς. Αυτό αποτελεί μια αλληγορία για τον αυξανόμενο ενθουσιασμό που νιώθει κανείς καθώς πλησιάζει στο αυτοκίνητο.

Ο φωτισμός των καθισμάτων προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με το χρώμα που έχει επιλεγεί στις ρυθμίσεις του συστήματος MULTI-SENSE. Ο φωτισμός ενσωματώνεται στο εύκαμπτο ύφασμα των καθισμάτων, εξασφαλίζοντας μια ομαλή εμφάνιση χωρίς σκληρές επιφάνειες. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Renault Rafale.

renault rafale

Πληθωρικές διαστάσεις

Το νέο Renault Rafale διαθέτει ένα μεγάλο μεταξόνιο μήκους 2,74 μέτρων, το οποίο εξασφαλίζει ευρύχωρο χώρο για τα γόνατα των επιβατών στα πίσω καθίσματα με περίπου 302 χιλιοστά διαθέσιμα. Επιπλέον, το μεγάλο μεταξόνιο προσφέρει αρκετό χώρο για τα κεφάλια των επιβατών στα πίσω καθίσματα, χάρη στην κεκλιμένη οροφή, με ύψος 880 χιλιοστά στο πίσω κάθισμα. Αυτό επιτρέπει στους επιβάτες να έχουν άνετη κεφαλική χώρα, χωρίς να επηρεάζεται η σιλουέτα του αυτοκινήτου.

Επιπλέον, το Renault Rafale διαθέτει έναν ευρύχωρο πορτμπαγκάζ με χωρητικότητα που αγγίζει τα 647 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χωρέσει μεγάλο όγκο αποσκευών και αντικειμένων, προσφέροντας πρακτικότητα κατά την μεταφορά αποσκευών και αγορών.

renault rafale

 

High-tech πίσω υποβραχιόνιο

Το κεντρικό υποβραχιόνιο του νέου Renault Rafale αποτελεί ένα παράδειγμα της προσοχής που δόθηκε για τη διατήρηση της άνεσης των πίσω επιβατών και τη βελτίωση της εσωτερικής εμπειρίας. Αυτό το κεντρικό υποβραχιόνιο είναι καινοτόμο και διαθέτει διάφορες λειτουργίες για την ευχαρίστηση των επιβατών.

Το high-tech υποβραχιόνιο προσφέρει δύο θύρες USB, επιτρέποντας τη φόρτιση και σύνδεση συσκευών πολυμέσων. Επιπλέον, διαθέτει χώρο αποθήκευσης για tablet και smartphone, επιτρέποντας στους επιβάτες να τοποθετήσουν τις συσκευές τους με ασφάλεια και ευκολία. Το υποβραχιόνιο περιλαμβάνει επίσης δύο αναδιπλούμενες βάσεις για οθόνες, προσφέροντας άνετη προβολή και ψυχαγωγία στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων.

Με αυτές τις προσθήκες, το κεντρικό υποβραχιόνιο του Renault Rafale βελτιώνει την ευκολία χρήσης και την άνεση των πίσω επιβατών, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν την εσωτερική εμπειρία του αυτοκινήτου με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και λειτουργικότητα.

renault rafale

Μεγάλες Οθόνες Πολυμέσων

Το ψηφιακό σύστημα OpenR του Renault Rafale περιλαμβάνει δύο οθόνες που τοποθετούνται σε διάταξη L, προσφέροντας μια εξελιγμένη και ευέλικτη εμπειρία χρήσης στους οδηγούς.

Η πρώτη οθόνη είναι μια οριζόντια TFT οθόνη με διαγώνιο 12,3 ιντσών και ανάλυση 1920 x 720 pixel, τοποθετημένη στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Αυτή η οθόνη παρέχει πληροφορίες για τον ταχογράφο, τον πλοηγητή, τον υπολογιστή ταξιδίου και άλλες λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Η δεύτερη οθόνη είναι μια κάθετη οθόνη αφής με διαγώνιο 12 ιντσών και ανάλυση 1250 x 1562 pixel. Αυτή η οθόνη βρίσκεται στη μέση της κονσόλας και παρέχει πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες, όπως το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τη ρύθμιση του κλιματισμού, τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου και άλλες επιλογές προσαρμογής.

Η συνδυασμένη χρήση αυτών των δύο οθονών στο σύστημα OpenR προσφέρει ολοκληρωμένη πληροφόρηση, ευκολία πρόσβασης και ελεγχόμενη διασύνδεση για τον οδηγό.

renault rafale

Απρόσκοπτη συνδεσιμότητα

Το νέο Renault Rafale ενσωματώνει τις υπηρεσίες της Google για μια ομαλή και συνδεδεμένη εμπειρία χρήσης. Με τις ενσωματωμένες υπηρεσίες της Google, δεν υπάρχουν περιορισμοί μεταξύ της ψηφιακής σας ζωής, είτε είστε μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο, καθώς και μεταξύ του smartphone σας και του συστήματος πολυμέσων OpenR Link του αυτοκινήτου.

Το σύστημα OpenR ενσωματώνει δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Google Maps για πλοήγηση, το Google Assistant για φωνητικές εντολές και ερωτήσεις, καθώς και πολλές άλλες εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε από τον κατάλογο του Google Play (50 ή περισσότερες εφαρμογές, ανάλογα με τη χώρα και την έκδοση). Το interface του συστήματος είναι πλήρως προσαρμόσιμο και μπορεί να συνδεθεί ενσύρματα ή ασύρματα. Επίσης, το OpenR Link είναι συμβατό με smartphone που διαθέτουν τεχνολογίες Android Auto ή Apple CarPlay.

Το σύστημα πολυμέσων OpenR Link στο νέο Rafale χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση του Android Automotive (έκδοση 12). Αυτή η έκδοση προσφέρει βελτιωμένες λειτουργίες, όπως ευκολότερη σύζευξη συσκευών μέσω Bluetooth και απλοποιημένη πλοήγηση σε μενού. Επίσης, το σύστημα είναι επεκτάσιμο και μπορεί να συνδεθεί στο cloud για να λαμβάνει αυτόματα προτεινόμενες ενημερώσεις μέσω της τεχνολογίας FOTA (Firmware Over The Air). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να λαμβάνετε τις ενημερώσεις λογισμικού χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα συνεργείο.

Με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)

Το νέο Renault Rafale ενσωματώνει πολλές δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τον οδηγό και τους επιβάτες. Ένα παράδειγμα προληπτικής λειτουργίας είναι η αυτόματη απενεργοποίηση του κλιματισμού αν ανιχνεύσει ένα ανοιχτό παράθυρο, ή η αυτόματη ενεργοποίηση του αν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι πολύ υψηλή.

Αυτές οι προληπτικές δράσεις βασίζονται σε μοτίβα “ρουτίνας” που αναγνωρίζονται και αναλύονται από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την πάροδο του χρόνου. Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος μαθαίνει από τις συνήθειες και τις ενέργειες των χρηστών και προσαρμόζει τη λειτουργία του ανάλογα, παρέχοντας ένα προσαρμοσμένο και έξυπνο περιβάλλον για την εμπειρία οδήγησης και την άνεση των επιβατών.

Αυξημένο επίπεδο ασφαλείας, με γνώμονα την οδηγική ευχαρίστηση

Το νέο Renault Rafale προσφέρει 32 προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) που εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: οδήγηση, ασφάλεια και στάθμευση. Αυτά τα συστήματα σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τον οδηγό και να βελτιώσουν την ασφάλεια και την άνεση κατά την οδήγηση.

Ειδικότερα, το Σύστημα Ενεργής Υποβοήθησης οδηγού παρέχει υποστήριξη οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους και σε συνθήκες αυξημένης κυκλοφορίας, προσφέροντας επίπεδο αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 σε όλους τους τύπους δρόμων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συνδυασμού του Προσαρμοζόμενου Cruise Control με το σύστημα Διατήρησης Λωρίδας. Επιπλέον, το σύστημα λαμβάνει πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση από συγκεκριμένους χάρτες και προσαρμόζει προληπτικά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις συνθήκες του δρόμου.

Αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες ADAS συνεργάζονται για να προσφέρουν ολοκληρωμένη υποστήριξη στον οδηγό, βελτιώνοντας την ασφάλεια και την εμπειρία οδήγησης στο Renault Rafale.

Μείνετε συντονισμένοι στο automotivo.gr για νεότερα!